Brána do podsvětí

Tak jo lidičky, mám pro vás takový malý PSA (public service announcement, neboli oznámení ^^). Nedávno mě kontaktoval Stín. Prý jestli bych pro něj neudělal malou laskavost...

TrochA backgroundu

Zkráceně - Stín si říká člověk, co se už nějakej čas pohybuje na "odvrácený straně internetu" a jedním z jeho koníčků je taky anime. Napsal mi, že podobně jako já, je znechucenej tím, co se dělo v komunitě na přelomu roku. Protože by překladatelům rád trochu píchnul, poprosil mě o sdílení odkazu na jeho skromnej projekt na darknetu. 

K problému přistoupil trochu jinak, než tehdy všichni ostatní. Místo hrbolatý cesty Crunchyrollu nebo nějakých revolucí zvolil utajení identity překladatelů na internetu pomocí darknetu. Darknet (někdy mylně označován jako deep web) je kus internetu, kam se normální smrtelník se svým Chromem nebo Firefoxem nedostane. Je na to potřeba spešl prohlížeč - Tor. Když prohlížíte net pomocí Toru, nikdo nevidí vaší skutečnou IP adresu, pomocí který se dá každej člověk snadno identifikovat. A když provozujete, nebo jen navštěvujete speciální web s koncovkou *.onion, jste ještě neviditelnější. A toho Stín využil.

Samotný projekt

Takže o co se jedná: Na darknetu je pro vás připraveno jednoduché, zatím skoro prázdné fórum (viděl jsem tam ale odkazy na ongoingy zimy 2018 pěkně pohromadě, což je +), kde si můžete navzájem pomáhat se sdílením odkazů na vše, co vás napadne. Nikdo nebude řešit, kam odkazy vedou. Stín to tam nechá, pokud to k něčemu bude. V podstatě je to rozcestník, kde obsah tvoří komunita, ne jenom admini a modi.

Dál jsou tam návody a užitečný rady pro vytváření webu na darknetu (zadara), takže mrknout můžete i na to, jestli rádi překládáte a třeba jste kvůli týhle anime-apokalypse zrušili ze strachu svůj fansub. Odkazy na nově vzniklé weby se mohou nechat přímo tam.

Můj díl

Jelikož jsem rád, že se toho konečně někdo opravdu chopil, bude mi ctí tenhle nápad podpořit. V pravým sloupku 2D bude vše potřebné. Vřele doporučuji se tam alespoň jednou mrknout, i kdyby jen ze zvědavosti. Třeba tam taky jednou přesunu překlady. Ti, co mě znají, vědí, že riziko v jakýkoli formě moc nemusím a tohle je opravdu "overkill", co se anonymity týče, takže "me gusta" 😉 ^^

Pokud víte o někom, komu by se tohle info hodilo, můžete to určitě sdílet a šířit dál.