Jak moc se bát darknetu?

Mmm >:D Posaďte se moji milí, ulovte si něco dobrýho na zub a vychutnejte si plnými doušky mojí přednášku na téma "PR Damage Control v praxi", neboli řešení vztahů firmy (i když 2D firma moc není no :D) se zákazníkem (to jsou Pepíci - pro teď odborný název pro toxický jedince, co se nedokážou vyrovnat se změnou systému ^^) v době krize (stěhování překladů na darknet).

Dřív než začnu psát o darknetu samotném, krátce se vyjádřím k vláknu toho šaška na akihabaře, což je i důvod, proč tohle píšu. Stručně - někomu se změna systému na 2D nelíbila natolik, že si šel postěžovat na aki, kde se do diskuze samozřejmě připojilo dalších pár jelit (díky ale těm, kteří se mě zastali). A než jsem se k tomu stihnul vyjádřit, vlákno se zamklo. Protože nepotřebuju rozdmýchávat drama (i když by to byla zábava ^^), vyhnu se šťavnatému komentáři, který by byl adresován těm Pepíkům/Pepičkám z fóra. Jen po nich teď uklidím bordel a uvedu věci na pravou míru.

Takže darknet... Zní to tajemně co? Možná to taky zní jako něco zakázanýho a nelegálního, což je asi největší mýtus. Procházet darknet je legální. A dokud tam nebudete nahrávat teroristickou propagandu a podobnej sajrajt, nikoho nebudete zajímat. Dále jsem slyšel něco jako "pochybný stránky". Okey, je potřeba si ujasnit, že k tomu, aby někdo takový stránky našel, potřebuje hledat (což tam není tak easy jako na googlu). Když se bude ale pohybovat jen tam, kde to je ověřený (což je v našem případě jen jeden web s překladem anime), vůbec nepříjde do styku s tím hardcore nelegálním shitem, kterej všichni tak mile rádi vyzdvyhujou. Rozhodně to není tak, že nainstalujete Tor a při prvním zapnutí na vás vybafne market s drogama ffs. Přes google se dá najít mimochodem taky pěknej hnus.

Takže ano, jsou tam obchody s drogama, podvodný weby a bůhví co dalšího. Nicméně přes web, na kterej odkazuju, se na tyhle opravdový pochybný stránky snad ani nedokážete proklikat. Rozhodně ne přímo.

Ale abychom se nedrželi jen toho špatnýho: Tenhle darknet je taky nástroj pro odhalování vládní korupce po světě, systém, co minimálně v minulosti používalo americký námořnictvo pro utajení pozic svejch agentů nebo způsob, kterým se obchází cenzura na internetu (viz internet v Číně nebo Emirátech). Občas se tam člověk i dokáže pobavit (viz. třeba tahle videa: https://www.youtube.com/playlist?list=PL_NnG4jzzKohor2G8liXfgfRboMRGtO-f). On ten darknet nevytvořili hackeři, aby na něj lákali laiky, kterým pak virujou počítače. Existuje to kvůli stále větší poptávce po anonymitě na internetu. Ti, co o tom zaujatě melou kraviny, jak je to nebezpečný a nelegální, jsou zmanipulovaný propagandou těch, kteří si z lidí chtějí pomocí internetu dělat poslušný ovce. To, že tam je anarchie, je normální věc, když mají lidi nástroj, kterej jim téměř garantuje anonymitu.

A jen tak mezi náma - tvůrci toho našeho "podsvětí" si dali záležet, aby lidi na všemožný rizika upozornili a navíc tam ještě dali návod na kontrolu stahovanejch souborů pomocí hashe (takže stažení viru je pravděpodobný asi jako že vám ho pošle kámoš přes facebook).

Závěrem - systém takhle zůstane. Funguje to dobře a skrytí identity překladatelů podlě mě stojí za dodržování pár pravidel, abych si nestáhnul do počítače vir. Snad jsem uklidnil alespoň několik vystrašených lidí, co četli před pár dnama to vlákno fóra na aki...